Amanda Sedgwick

Saxofon

      Amanda har spelat saxofon sedan hon var 13 år och själva instrumentet var introduktionen till hennes livslånga kärlek till jazzen.
        Hon har gått på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och studerade där saxofon för bland andra Christer Jonsson och Krister Andersson . Där är hon numera  både lärare - i jazzensemble, gehör och saxofon - och student vid kompositionsutbildningen.
      Under flera år bodde Amanda utomlands , i Den Haag, Holland, i Atlanta, Georgia i USA, där hon även undervisade i saxofon vid Morehouse College,
och i New York. Innan pandemin slog till åkte Amanda fortfarande till New York en gång om året för att spela på klubben Smalls, med bland andra Sacha Perry, Paul Sikivie, Jimmy Wormworth, Pasquale Grasso och Tardo Hammer.
        Hon går också regelbundet till Barry Harris workshops och räknar honom som en av sina främsta lärare, i rakt nedstigande led från Bud Powell och Charlie Parker.
        2010 och 2011 turnerade Amanda med Freddie Redd i Sverige med en grupp som framförde framförallt hans musik från The Connection.
        I Sverige brukar hon spela med Dwayne Clemons, Leo Lindberg, Alexander Brott, och hörs som "sideman" med artister som Georgie Fame, Peter Asplund, Lisa Nilsson, Tommy Körberg, Nils Landgren med många andra.
        Hon är medlem i Radiojazzgruppen och leder sin egen kvintett samt spelar i och skriver arrangemang för Bird's Nest.
       Amanda brukar också gilla att sjunga en låt då och då och hennes favorithobby är att dansa lindyhop och kubanskt.
        Några av hennes favoritsaxofonister är Charlie Parker, Johnny Hodges, Coleman Hawkins och Arnett Cobb